nazývaná aj koksík, recept pochádza z Brna (?)
Ingrediencie
rum (ako najlepší sa osvedčil zatial St. Nicolaus Rum 40%, niektorí preferujú 38% kôli menej agresívnej chuti alkoholu)
cukor (kryštálový)
káva (ideálne sypaná, ako náhrada sa môže použiť aj neska, no nedá sa ňou docieliť tá pravá pralinková chuť)
Postup
Do 0,2 - 0,5 dcl (množstvo je viacmenej individuálne, podľa toho aké má kto veľké ústa , 0,3 dcl sa javí ako najvhodnejšie množstvo) rumu nasypeme množstvo kávy podľa chuti (od štipky po pol lyžičky, ideálne cca štvrť lyžičky, v podniku pol sáčka, niekto dá aj celý) a mierne zamiešame. Na lyžičku si potom naberieme cukor (tiež podľa chuti, no cukru treba viac, pol až celá lyžička), ktorý následne dáme do úst a necháme rozpustiť na 80 - 90 percent. Potom nalejeme do úst obsah pohárika, no NEPREHĹTAME EŠTE! Obsah v ústach najprv poriadne premiešame (je na to viacero techník - jazykom, tlakom líc, či pohybom hlavy, no sú jednoduché, nenáročné a intuitívne) a postupne si začneme vychutnávať tú pralinkovú chuť. Keď sme sa chuti už dosť nabažili, neostáva nič iné, len tú dobrotu prehltnúť.
Existujú viaceré variácie, najznámejšia je tzv. expresná prenosná kedy sa rum zmieša s neskou a cukrom priamo vo fľaši.
!!!POZOR!!!
Nápoj spôsobuje opitosť, nespavosť, dodáva strašne veľa energie a zanecháva po sebe nepredstaviteľný bordel, v tom lepšom prípade iba na stole.