Toto je všeobecný návod na varenie týchto dvoch skvelých nápojov, hodiacich sa hlavne do chladnejšieho obdobia a neodmysliteľne spätých s Vianocami.
Varené Víno
víno (väčšina uprednostňuje červené, ale môže byť aj biele)
šťava z pomaranča, prípadne citróna (môže aj nemusí byť)
cukor
škorica (ideálnejšie v kusoch, nie mletá, tá degraduje kvalitu vareného vínka a "znečisťuje" ho aj keď na druhej strane ľahšie "púšťa" chuť)
klinčeky
badián (môže, nemusí, nie každému vyhovuje jeho chuť)
trochu vody
Postup
Vo väčšine receptov sa píše, že treba všetky suroviny zohriať a podávať. Tu by som sa ale pozastavil, pretože pri obyčajnom zohriatí neprejde aróma z klinčekov a škorice do vínka (dajú sa použiť kúpne zmesi, ktoré obsahujú všetky potrebné chute a sú rozpustné vo vode, ich kvalita a samotná chuť ale nemusí byť dostačujúca), mletá škorica nadôvažok zanecháva na všetkom nepríjemný povlak, ktorý môže vadiť. Preto odporúčam povariť škoricu (celú kôru) a klinčeky v troche vody (ozajstní majstri ich predtým nasucho chvíľu popražia, aby sa uvolnili všetky chute) a až potom doliať ostatné suroviny a zohriať do horúca. Do horúca mám na mysli teplotu neprekračujúcu 78,4°C, pri ktorej sa alkohol začína odparovať a to nikto nechce ! Je aj taká možnosť, že sa celé vínko povarí zakryté pokrievkou a nechá pred podávaním (otvorením) trochu vychladnúť. Ale silno odprúčam prvú možnosť.
Varený Punč
víno (v podstate hocaké)
rum (klasický slovenský um alebo podobné odvodeniny)
cukor
škorica (ideálnejšie v kusoch, nie mletá, tá degraduje kvalitu punču a "znečisťuje" ho aj keď na druhej strane ľahšie "púšťa" chuť)
klinčeky
badián (môže, nemusí, nie každému vyhovuje jeho chuť)
ovocie (pomaranč, citrón, grapefruit, mandarinky, ananás jablká, hrušky... v podstate hocaké, fantázii sa medze nekladú)
vodu, čaj, džús (podľa chuti, môžu sa aj kombinovať prípadne miesto džúsu použiť odšťavené ovocie, ale treba myslieť na to že keď s anepoužije džús treba pridať o jeden až dve kusy citrusových plodov, ideálne tak aby tak príjemne prebíjala chuť rumu a hlavne vína)
Postup
Postup odporúčam začať ako vyššie, čiže do vody dať cukor, klinčeky, škoricu a prípadne badián, zovrieť a povariť (fajnšmekri ich pred varením ešte môžu spražiň na suchej panvici, alebo priamo hrnci), nech sa ich chute uvolnia a spoja, potom doplniť ostatné suroviny (podľa chuti, pomer rumu a vína je tiež individuálny, no najlepšie znášajú hostia pomer 1:4, v bežných intrákovských podmienkach na jednu izbodávku je to 0,25 litra rumu, 1 liter vína a doplniť vodou, džúsom, ovocnou šťavou alebo čajom do konečného množstva 2 až 2,5 litra.) Nechať zohriať, prípadne aj prevariť (pozor na únik alkoholu ). V každom punči by mali byť aj kúsky ovocia, jablká a hrušky treba variť dlhšie nech zmäknú, citrusové plody nie.
Tipy na záver
Z tých nespočetne veľa krát, čo sme varili na intráku punč sme sa naučili hlavne jedno, prvá várka by mala byť hodne sladká, druhá už stačí aj menej a od tretej, štvrtej už ani moc nezáleží, ako chutí .
A aby som nezabudol Tonov tip: "No čím viac rumu, tým lepšie predsa."