We are using cookies to give You the best experience on our site and we need to tell You about it. Cookies are files stored in Your browser and are used by most websites to help personalise Your web experience. If You "ACCEPT" setting, You are agreeing to our use of cookies. Accept!

Varené Víno a Varený Punč

Varené Víno a Varený Punč

Postby saradsmejem » 04 Dec 2014, 12:55

Toto je všeobecný návod na varenie týchto dvoch skvelých nápojov, hodiacich sa hlavne do chladnejšieho obdobia a neodmysliteľne spätých s Vianocami.

Varené Víno
víno (väčšina uprednostňuje červené, ale môže byť aj biele)
šťava z pomaranča, prípadne citróna (môže aj nemusí byť)
cukor
škorica (ideálnejšie v kusoch, nie mletá, tá degraduje kvalitu vareného vínka a "znečisťuje" ho aj keď na druhej strane ľahšie "púšťa" chuť)
klinčeky
badián (môže, nemusí, nie každému vyhovuje jeho chuť)
trochu vody

Postup
Vo väčšine receptov sa píše, že treba všetky suroviny zohriať a podávať. Tu by som sa ale pozastavil, pretože pri obyčajnom zohriatí neprejde aróma z klinčekov a škorice do vínka (dajú sa použiť kúpne zmesi, ktoré obsahujú všetky potrebné chute a sú rozpustné vo vode, ich kvalita a samotná chuť ale nemusí byť dostačujúca), mletá škorica nadôvažok zanecháva na všetkom nepríjemný povlak, ktorý môže vadiť. Preto odporúčam povariť škoricu (celú kôru) a klinčeky v troche vody (ozajstní majstri ich predtým nasucho chvíľu popražia, aby sa uvolnili všetky chute) a až potom doliať ostatné suroviny a zohriať do horúca. Do horúca mám na mysli teplotu neprekračujúcu 78,4°C, pri ktorej sa alkohol začína odparovať a to nikto nechce :D! Je aj taká možnosť, že sa celé vínko povarí zakryté pokrievkou a nechá pred podávaním (otvorením) trochu vychladnúť. Ale silno odprúčam prvú možnosť.

Varený Punč
víno (v podstate hocaké)
rum (klasický slovenský um alebo podobné odvodeniny)
cukor
škorica (ideálnejšie v kusoch, nie mletá, tá degraduje kvalitu punču a "znečisťuje" ho aj keď na druhej strane ľahšie "púšťa" chuť)
klinčeky
badián (môže, nemusí, nie každému vyhovuje jeho chuť)
ovocie (pomaranč, citrón, grapefruit, mandarinky, ananás jablká, hrušky... v podstate hocaké, fantázii sa medze nekladú)
vodu, čaj, džús (podľa chuti, môžu sa aj kombinovať prípadne miesto džúsu použiť odšťavené ovocie, ale treba myslieť na to že keď s anepoužije džús treba pridať o jeden až dve kusy citrusových plodov, ideálne tak aby tak príjemne prebíjala chuť rumu a hlavne vína)

Postup
Postup odporúčam začať ako vyššie, čiže do vody dať cukor, klinčeky, škoricu a prípadne badián, zovrieť a povariť (fajnšmekri ich pred varením ešte môžu spražiň na suchej panvici, alebo priamo hrnci), nech sa ich chute uvolnia a spoja, potom doplniť ostatné suroviny (podľa chuti, pomer rumu a vína je tiež individuálny, no najlepšie znášajú hostia pomer 1:4, v bežných intrákovských podmienkach na jednu izbodávku je to 0,25 litra rumu, 1 liter vína a doplniť vodou, džúsom, ovocnou šťavou alebo čajom do konečného množstva 2 až 2,5 litra.) Nechať zohriať, prípadne aj prevariť (pozor na únik alkoholu :)). V každom punči by mali byť aj kúsky ovocia, jablká a hrušky treba variť dlhšie nech zmäknú, citrusové plody nie.

Tipy na záver
Z tých nespočetne veľa krát, čo sme varili na intráku punč sme sa naučili hlavne jedno, prvá várka by mala byť hodne sladká, druhá už stačí aj menej a od tretej, štvrtej už ani moc nezáleží, ako chutí :).
A aby som nezabudol Tonov tip: "No čím viac rumu, tým lepšie predsa." (y)
Aktívne sa venujem Brutu, psychadelickej poézii a próze, sci-fi, hororovej, dobrodružnej a fantasy tvorbe, preto akékoľvek príspevky tu zverejnené, môžu byť ich priamou súčasťou. Každé slovo alebo veta, balansuje medzi úplnou pravdou a čírou fikciou, ktorá nemusí mať s realitou nič spoločné. Nikoho nenabádam na zlé, škaredé či brutálne, ani nenabádam k porušovaniu platnej legislatívy štátu či porušovaniu pravidiel BRUT.me a v prípade, že dôjde k nesprávnemu pochopeniu mojich príspevkov alebo zámernej dezinformácii založenej na ich podklade, nenesiem za dané konanie žiadnu zodpovednosť a iba sa na ňom smejem!
User avatar
saradsmejem
Brut
Brut
 
Status: Offline
Posts: 4172
Likes: 37 posts
Liked in: 50 posts
Images: 90
Joined: 24 Feb 2013, 15:52
Location: Slovakia
Online: 1053d 7h 3m 4s
Gender: Male
Blog: View Blog (2)
Slavic name: Brutislav
Gangster nickname: Lovejoy Blood
Gaming Nickname: KROTKY_AKO_SELMA (as_gentle_as_a_beast)
Public Profile: http://saradsmejem.sk
About Me: Zodpovedný vedúci / Responsible manager
Karma: 7

Najlepšie rumové punče a varené vína

Postby saradsmejem » 09 Sep 2022, 13:02

Aktívne sa venujem Brutu, psychadelickej poézii a próze, sci-fi, hororovej, dobrodružnej a fantasy tvorbe, preto akékoľvek príspevky tu zverejnené, môžu byť ich priamou súčasťou. Každé slovo alebo veta, balansuje medzi úplnou pravdou a čírou fikciou, ktorá nemusí mať s realitou nič spoločné. Nikoho nenabádam na zlé, škaredé či brutálne, ani nenabádam k porušovaniu platnej legislatívy štátu či porušovaniu pravidiel BRUT.me a v prípade, že dôjde k nesprávnemu pochopeniu mojich príspevkov alebo zámernej dezinformácii založenej na ich podklade, nenesiem za dané konanie žiadnu zodpovednosť a iba sa na ňom smejem!
User avatar
saradsmejem
Brut
Brut
 
Status: Offline
Posts: 4172
Likes: 37 posts
Liked in: 50 posts
Images: 90
Joined: 24 Feb 2013, 15:52
Location: Slovakia
Online: 1053d 7h 3m 4s
Gender: Male
Blog: View Blog (2)
Slavic name: Brutislav
Gangster nickname: Lovejoy Blood
Gaming Nickname: KROTKY_AKO_SELMA (as_gentle_as_a_beast)
Public Profile: http://saradsmejem.sk
About Me: Zodpovedný vedúci / Responsible manager
Karma: 7

Varené Víno

Postby saradsmejem » 18 Dec 2022, 20:40

Aktívne sa venujem Brutu, psychadelickej poézii a próze, sci-fi, hororovej, dobrodružnej a fantasy tvorbe, preto akékoľvek príspevky tu zverejnené, môžu byť ich priamou súčasťou. Každé slovo alebo veta, balansuje medzi úplnou pravdou a čírou fikciou, ktorá nemusí mať s realitou nič spoločné. Nikoho nenabádam na zlé, škaredé či brutálne, ani nenabádam k porušovaniu platnej legislatívy štátu či porušovaniu pravidiel BRUT.me a v prípade, že dôjde k nesprávnemu pochopeniu mojich príspevkov alebo zámernej dezinformácii založenej na ich podklade, nenesiem za dané konanie žiadnu zodpovednosť a iba sa na ňom smejem!
User avatar
saradsmejem
Brut
Brut
 
Status: Offline
Posts: 4172
Likes: 37 posts
Liked in: 50 posts
Images: 90
Joined: 24 Feb 2013, 15:52
Location: Slovakia
Online: 1053d 7h 3m 4s
Gender: Male
Blog: View Blog (2)
Slavic name: Brutislav
Gangster nickname: Lovejoy Blood
Gaming Nickname: KROTKY_AKO_SELMA (as_gentle_as_a_beast)
Public Profile: http://saradsmejem.sk
About Me: Zodpovedný vedúci / Responsible manager
Karma: 7

Ľadový Punč

Postby saradsmejem » 02 Jan 2023, 12:53

Aktívne sa venujem Brutu, psychadelickej poézii a próze, sci-fi, hororovej, dobrodružnej a fantasy tvorbe, preto akékoľvek príspevky tu zverejnené, môžu byť ich priamou súčasťou. Každé slovo alebo veta, balansuje medzi úplnou pravdou a čírou fikciou, ktorá nemusí mať s realitou nič spoločné. Nikoho nenabádam na zlé, škaredé či brutálne, ani nenabádam k porušovaniu platnej legislatívy štátu či porušovaniu pravidiel BRUT.me a v prípade, že dôjde k nesprávnemu pochopeniu mojich príspevkov alebo zámernej dezinformácii založenej na ich podklade, nenesiem za dané konanie žiadnu zodpovednosť a iba sa na ňom smejem!
User avatar
saradsmejem
Brut
Brut
 
Status: Offline
Posts: 4172
Likes: 37 posts
Liked in: 50 posts
Images: 90
Joined: 24 Feb 2013, 15:52
Location: Slovakia
Online: 1053d 7h 3m 4s
Gender: Male
Blog: View Blog (2)
Slavic name: Brutislav
Gangster nickname: Lovejoy Blood
Gaming Nickname: KROTKY_AKO_SELMA (as_gentle_as_a_beast)
Public Profile: http://saradsmejem.sk
About Me: Zodpovedný vedúci / Responsible manager
Karma: 7


Return to Pitivo

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest