Originál ramen pochádza z Japonska a pôvodne je to varená domáca polievka. Je to v podstate silný vývar z mäsa a riasy kombu s rezancami (pšeničnými, vajcovými...) a ďalšími zložkami ako sú obvykle bravčové karé, vajíčka, bambusové výhonky a jarná cibuľka. Typy vývarov sú rôzne a závisia od oblasti. Ich instantnú verziu vymyslel taiwansko-japonský vynálezca a businessman Momofuku Ando v 60tych rokoch 20teho storočia. V takejto podobe sa rozšírila do sveta. U nás sa im laicky hovorí "vifonky", podľa firmy, ktorá ich ku nám začala prvá dovážať.
ČO SA DÁ DO INSTANTNEJ POLIEVKY PRIDAŤ / WHAT ELSE CAN WE ADD INTO THE INSTANT SOUP
vajce / egg
sójová alebo aj iná omáčka / soy or even different sauce
chili rôzne spôsoby / various ways
roztlačený strúčik cesnaku / crushed clove of garlic
cibuľa (klasická, jarná, restovaná...) / onion )classic, spring, sautéed...)
varená zelenina / cooked vegetables
varené alebo grilované huby / cooked or grilled mushrooms
mäso / (rôzne druhy tepelne upraveného mäsa ) / meat (various heat-treated types of meat)
syr (rôzne druhy)/ cheese (various types)
arašidové maslo / peanut butter
...
TIP
Polievka (hlavne rezance) bude vždy lepšia ak sa niekoľko minúut aj povarí, nielen zaleje horúcou vodou, niektoré dodatočné ingrediencie si to aj vyžadujú (napr. vajce) / Soup (especially noodles) will always be better if it is boiled for a few minutes, not just poured with hot water, some additional ingredients also require it (e.g. egg)
Watch on youtube.com
Watch on youtube.com